Petrino House 2

Hania, Kreeta

Säätiö on vuokrannut 2.4.-22.10.2022 väliseksi ajaksi VR:n työntekijöiden ja eläkeläisten käyttöön vuonna 2019 valmistuneen loft-asunnon Nea Horasta, läheltä Hanian keskustaa, Kreetalta.

Asunto sijaitsee lähellä vanhaakaupunkia. Lähellä on myös hienohiekkainen uimaranta rantaravintoloineen ja muine palveluineen. Suomalainen vuokraemäntä Johanna Litmo ottaa sinut vastaan ja opastaa kaikissa asioissa. Johanna noutaa sinut tarvittaessa kentältä, opastaa asuntoon liittyvissä kysymyksissä ja antaa vinkkejä lomasi suunnitteluun. Johanna auttaa tarvittaessa varausten tekemisessä (autonvuokraus yms). Johannan perheen kauppa on viereisessä rakennuksessa ja perhe asuu loma-asunnon yläpuolella, apu on siis aina lähellä.

Tällainen on Petrino House 2 loma-asunto, 85m2

Loft-tyylisessä designasunnossa on makuuhuone, jossa on parisänky sekä parvi, jossa on parisänky. Lisäksi aulatilassa on kaksi avattavaa vuodesohvaa, joista saa makuusijan 2-4 hengelle. Yhteensä makuusijoja on siis 6-8 henkilölle. Huoneistossa on myös hyvin varusteltu  tupakeittiö, kylpyhuone ja pieni patio.

 • kohteen hintaan sisältyy pyyheliinat, liinavaatteet, wc-paperit ja loppusiivous
 • asunnon varustukseen kuuluu mm. pyykinpesukone, silitysrauta, hiustenkuivaaja ja kaksi televisiota
 • huoneistossa on langaton nettiyhteys ja kolme ilmalämpöpumppua

Huomioi nämä:

 • Huoneistoa saa käyttää maksimissaan 8 henkilöä.
 • Kyseessä ei ole hotelli, vaan tavallinen asuinhuoneisto, joten hiljaisuutta on noudatettava klo 23 alkaen.
 • Asunto sopii liikuntaesteiselle, koska se sijaitsee katutasossa
 • Huoneisto on savuton.
 • Asunnon pyyhkeitä ei saa viedä pois asunnosta, joten otathan omat rantapyyhkeet mukaan.
 • Alkukeväästä ja loppusyksystä Kreetalla voi olla viileää, joten silloin kannattaa ottaa pitkähihaista mukaan.

Ympäristö

Asunto sijaitsee rauhallisen paikallisasutuksen keskellä. Viereiseen hienohiekkaiseen viiden tähden rantaan on 200m. Rannassa on kahviloita ja tavernoita, jotka ovat tunnettuja kalaruoistaan. Suosittelemme esimerkiksi Taverna Manosta ja Restaurant Portesia. Vuokraemännällä on ruokakauppa viereisessä rakennuksessa. Hanian keskustaan ja Venesialaiseen satamaan on n.600m.

Vaihtopäivä ja avainten nouto

Vaihtopäivä on lauantai. Sisäänkirjaus 15:00 ja luovutus 11:00 mennessä.  Vuokraemäntä Johanna Litmo asuu asunnon yläpuolella, joten voit sopia avainten luovutuksen Johannan kanssa saapumisaikasi mukaisesti. Lähtiessä avaimet jätetään vuokraemännälle.

Näin matkustat kohteeseen

Kesäkaudella Helsingistä on suoria lentoja Haniaan sekä Finnairilla että Norwegianilla, lentokentältä matkaa kohteeseen on n.14,5 km.

 • Voit tilata kuljetuksen kentältä kohteeseen vuokraemännältä (Johanna Litmo +30 6983035088).
 • Lentokentältä tulee busseja säännöllisesti.
 • Autolla pääsee helposti perille. Asunnon edessä voi pysäköidä maksutta.

Mitä lomakohteessa voi tehdä

Kreeta on Välimeren viidenneksi suurin saari, jossa kohtaavat kolme maanosaa ja viisi merta. Saaren pituus on noin 250 km ja leveys vaihtelee 15-60 km:n välillä, pinta-ala n. 8300 km2. Kreetalla on useita yli 2000 metriin nousevia vuorenhuippuja, korkein niistä Psiloritis 2456m. Asukkaita saarella on noin 620.000, suurimmat kaupungit ovat Iraklion (pääkaupunki), Hania ja Rethymnon.

 • Haniassa voit kierrellä mutkikkailla pikkukujilla ja hevosenkengänmuotoisella satama-alueella.  Voit vierailla putiikeissa, trendikkäissä kahviloissa, tavernoissa, kalaravintoloissa ja toriaukioilla. Historiasta kertovat turkkilainen Janitschar-moskeija sekä venetsialaistyylinen linnoitus 1500-luvulta. Vuonna 1911 valmistunut Hanian kauppahalli on edullinen ja mielenkiintoinen paikka nauttia lounasta.  Merenkulkumuseo ja arkeologinen museo sijaitsevat vanhankaupungin liepeillä.
 • Jos haluat tekemistä rannalla, voit kokeilla useita vesiurheilulajeja, kuten vesiskootteria, vetovarjoa ja vesiresiinaa. Syvyyksiin kaipaaville on tarjolla sukellusta tai snorklausta.
 • Torstaisin Nea Horassa on katutori/markkinat.
 • Vesipuisto Limnoupolis sijaitsee 8 km Haniasta, Omalosin tasangolle (Samarian rotkolle) vievän tien läheisyydessä, Variopetron kylän lähellä. Vesipuiston naapurissa on myös laaja mikroautorata Pista Park vauhdinnälkäisille.
 • Omalosin suuntaan ajettaessa löytyy Botanical Park, hieno arboretum, jossa lapsetkin viihtyvät. Hyvät kengät jalkaan, puisto sijaitsee rinnemaastossa.
 • Nostos-viinitila on lyhyen ajomatkan päässä.
 • Hanian kaupungissa on tarjolla suosittuja pyöräretkiä, joille koko perhe voi osallistua.
 • Ágioi Theódoroin saari sijaitsee hieman Haniasta länteen olevan Agia Marinan edustalla. Tämä kallioinen saari on uhanalaisten kri-kri -vuohien koti, jossa ne saavat laiduntaa rinteillä rauhassa ilman ihmisten häirintää. Saaren ympäri tehdään veneretkiä, joissa pysähdytään snorklaamaan saaren eteläpuolelle. Siellä on pohjassa uponnut saksalainen Messerschmitt Bf 109 -hävittäjäkone, joka ammuttiin alas toisessa maailmansodassa vuonna 1941. Nykyään se onkin varsi suosittu snorklaus- ja sukelluskohde, sillä kirkkaassa vedessä muutaman metrin syvyydessä se on helposti nähtävissä. Jos satut olemaan Kreetalla 8.6., se on ainoa päivä vuodessa, kun saarelle saa mennä maihin.
 • Rauhallista elämänmenoa kaipaavalle Paleohora on oiva tutustumiskohde. Paleohora sijaitsee Hanian eteläpuolella Kreetan saaren Afrikan puoleisella rannikolla. Sinne pääsemiseksi tarvitsee ylittää Kreetan vuoristo maisemareittejä ajellen, mutta perillä odottaakin sitten varsin  kaunis pieni uinuva kaupunki, jossa kenelläkään ei ole kiire mihinkään.
 • Knossos-palatsi on tärkeä minolaispalatsi ja Euroopan ensimmäinen palatsi. Iraklionin kaupungin lähellä Kreetan keskiosassa sijaitseva palatsikompleksi on Kreetan suosituimpia nähtävyyksiä ja Kreetan merkittävin pronssikautinen arkeologinen vierailupaikka. Haniasta sinne on noin tunnin ajomatka.
 • Kreeta on myös tunnettu monista vaellusreiteistään, erityisesti E4 European Footpath -reitistä. Kreetan länsiosassa sijaitseva Samarian rotko on Euroopan suurin, ja se on suosittu paikka vaellella tai viettää muuten aikaa. Rotko sijaitsee Samarian kansallispuistossa, ja siellä kulkeva polku on noin 16 kilometriä pitkä. Samarian rotkosta löytyy monia harvinaisia Kreetan kasveja ja eläimiä.
 • Taruston mukaan ylijumala Zeus syntyi ja varttui Kreetalla. Hän syntyi Lasithin tasangolla Dikti-vuoren luolassa, joka on yksi vierailluimmista luolista Kreetalla.
 • Arkadin luostari 1500-luvulta on noin 25 kilometriä Réthymnon kaupungista kaakkoon.
 • Vai on Kreetan suosituimpia retkikohteita, sillä alueen komea palmumetsä on koko Euroopan suurimpia. Rannan palmut ovat myös ainoita kotoperäisiä palmuja koko Euroopassa.
 • Spinalongan autiosaarella voit käydä päiväretkellä. Saarella on hyytävä menneisyys leprapotilaiden eristyspaikkana. Alueella on myös pieni uimaranta ja venetsialaisen linnoituksen rauniot.

Keskustele ja anna vinkkejä sosiaalisessa mediassa.