16.03.2018

Lapin kevät, kesä ja syksy

Vetääkö Lapin lumo sinua puoleensa? Ylläs on ylpeä maisemistaan ja luonnostaan. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto suojelee seitsemän tunturin profiilia ja luonnossa liikkujan rauhaa. Suurin osa luontopoluista ja retkeilyreiteistä polveilee kansallispuistossa ja vie kulkijan kauneimmille näköalapaikoille ja hienoimpiin luontokohteisiin. Patikointiin voi Levillä ottaa tuntumaa vaihtelevilla poluilla tai lähireiteillä, jotka tuovat illaksi takaisin majapaikkaan. Luonnossa liikkuminen helpottaa tutkitusti stressiä. Levillä ja lähimaastoissa järjestetään myös opastettuja retkiä. Kuule luonnon kutsu ja haasta itsesi tunturimaisemassa. Lappi tarjoaa hienot maisemat niin lyhyille patikoinneille kuin pidemmillekin vaelluksille, sauvoilla tai ilman.

 

Lapissa kevään merkit näkyvät myöhemmin kuin etelässä ja tästä syystä toukokuu on raikasta ja kaunista retkeilyaikaa. Tällöin voi seurata kevään etenemistä ja retkeillä ilman hyttysiä. Muuttolinnut palaavat etelän matkoiltaan ja metsän eläimet heräävät talviunilta. Kevät on myös porojen vasomisaikaa. Varustaudu vedenpitävillä kengillä ja lähde seuraamaan kevään merkkejä Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Suomen suurin suoalue Teuravuoma sykkii elämää keväällä. Jokaisen luonnonystävän tulisi kokea linnunlaulun täyttämä toukokuinen aamu aapasuolla. Telatie-pitkospuureitti johdattaa sinut keskelle kurkien, metsähanhien ja muuttohaukan valtakuntaa. Kesällä yöttömän yön aikaan aurinko ei laske Lapissa ollenkaan. Tähän aikaan vuodesta öitä ei kannata tuhlata nukkumiseen vaan tuntureilla samoilemiseen ja yöllisen auringon ihailuun. Yöaikaan on myös mukavan viileää ja luonnossa voi kesäöisin nähdä paljonkin elämää. Syksyllä voit ottaa Lappiin ämpärin mukaan ja kerätä talteen luonnon antimia.

Ylläs on pyöräilijän huippukohde! Harrastat sitten vauhdikasta alamäkipyöräilyä, maantiepyöräilyä tai maastopyöräilyä luonnon helmassa, Ylläkseltä löytyy reittejä eritasoisille pyöräilijöille. Ylläksen alueella on useita välinevuokraamoita, jotka vuokraavat maastopyöriä ja paksurenkaisia fatbike-pyöriä. Välinevuokraamoista saat myös apua pyörien huoltoon ja pesuun tarpeen vaatiessa. Osa välinevuokraamoista järjestää opastettuja maastopyöräretkiä, joissa voi oppia maastopyöräilyn perusteet tai tutustua uusiin reitteihin turvallisesti paikallisoppaan kanssa. Maastopyöräreittien varsilla voit poiketa tulistelemaan laavulle tai kodalle. Myös Levillä on hyvät pyöräilymahdollisuudet. Zero Pointin vuokraamosta saat fatbiket, e-fatbiket, maastopyörät, enduropyörät, muut pyörät ja kypärät, vuokraamo auki touko-lokakuussa päivittäin klo 10-18.

Ylläksellä voi meloa intiaanikanooteilla, kymmenen hengen jättikanooteilla tai kajakeilla. Melontavarusteisiin kuuluu kellunta- tai pelastusliivit, melat ja vedenpitävä pussi sekä äyskäri. Sopivia melontajokia ovat esim. Ylläsjärvestä laskeva Vähäjoki, josta muodostuu alempana Ylläs-, Lainio- ja Äkäsjoki sekä tietysti Tornio-Muoniojoki. Tornio-Muoniojoessa ja monessa muussakin Ylläksen alueen joessa on nivoja eli pieniä koskia. Järvistä esimerkiksi Ylläsjärvi, Äkäslompolo sekä Kesänki- ja Luosujärvi soveltuvat melomiseen. Vinkkejä melontapaikoista saa Ylläksen ohjelmapalveluyrityksistä ja välinevuokraamoista, joista voi myös vuokrata oman kanootin tai lähteä ohjatulle melontaretkelle. Leviltäkin voit lähteä laskemaan koskea, lähteä veneretkelle tai jokilauttaristeilylle. Laske kanootilla lukuisia jokia lähimaastossa. Jokilauttaristeily on koko kesän viikko-ohjelmassa.

Ylläksellä on kalastajalle huippukohteita jokaisena vuodenaikana. Olipa kohteenasi sitten virtaavan veden villi harjus, mahtava nousulohi rajaväylällä, kirkkaan tunturijärven suurtaimen tai pienen metsälammen raudut niin Ylläs on sinun valintasi. Ylläksellä on lukemattomia järviä, lampia, jokia ja pikku puroja, jotka tarjoavat kalamiehille mahdollisuuden kokeilla taitojaan. Ylläkseltä on vain noin 30 minuutin ajomatka yhdelle Suomen parhaimmista lohijoista, Tornion-Muoniojoelle. Vuosittain järjestettävät kalastuskilpailut hyvine palkintoineen ovat keränneet suuret osanottajamäärät eri puolilta Suomea. Kolarin Jokijalan lohensoutu on yksi suositummista.

Kalaa löytyy lähes kaikista Ylläksen vesistöistä, mutta tässä kalapaikoista tunnetuimmat:

  • Äkäsjoki saa alkunsa Äkäsjärvestä. Se laajenee Äkäslompolon kylässä lompoloksi, mikä tarkoittaa levennystä joessa. Muonionjoen mahtavaan virtaukseen Äkäsjoen vedet liittyvän Äkäsjoensuun kylän kohdalla. Lähes 50 kilometria pitkä Äkäsjoki on alueen helmi luonnonkantaisen harjuksen pyyntiin. Joen matala luonne runsaine koskineen ja nivoineen on etenkin perhokalastajan mieleen. Huomioithan, että taimen on Äkäsjoessa rauhoitettu.
  • Kesänkijärven maisemat eivät jätä ketään kylmäksi ja rantaan pääsee autolla. Kesänkijärveen istutetaan vuosittain pyyntikokoista kalaa, mm. kirjolohta. Järvestä saa myös taimenta, isoakin siikaa, haukea ja ahventa. Kesänkijärvellä on liikuntarajoitteisille suunnatut kalastus/venelaiturit (2kpl) sekä laavukokonaisuus. Laavu sijaitsee järven itäpäässä, jonne kulku tapahtuu joko vesitse veneellä tai rannan tuntumassa kulkevaa luontopolkua pitkin.

Mikäli Ylläksen alueen kala-apajat eivät ole entuudestaan tuttuja tai haluat kenties lähteä kalojen kuninkaan valtakuntaan Tornion-Muonionjoelle ja oppia lohen soutamisen salat. Lappean Loma järjestää lohensoutukoulua koko lohenkalastuskauden ajan kesäkuun alusta elokuun loppuun asti. Lappeasta voit myös vuokrata veneen ja soutaa lohta omin päin. Ylläksellä voit myös tutustua perhokalastukseen ammattitaitoisten paikallisoppaiden johdolla.

Levin Activity Park tunturin länsipuolella on täynnä toimintaa koko kesän. Alamäkiajoa, seikkailuja, upeita Tunturi-Lapin maisemia näköalahissillä, paljon lasten aktiviteetteja ja yhdessäoloa vaikka grillaillen. Seikkailupuisto on avoinna myös kevätviikolla sekä kesä- ja syyskaudella. Tunturin maisemista nautiskellaan myös Eturinteillä kesäkelkkaradan ja Express-näköalahissin kyydissä. Express-näköalahissi ja kesäkelkkarata ovat avoinna 8.6 – 30.9.2018 päivittäin klo 10-18 (säävaraus). Lasten liikennepuistossa on kesällä vauhdikasta menoa polkuautoilla, veloituksetta. Liikennepuiston vieressä kiipeillään ja roikutaan vaikka pää alaspäin Lappsetin mittavilla telineillä. Monta keinua ja liukumäkiä pienille ja vähän isommille vintiöille. Ottakaa mukaan eväät picniciä varten. Kaasugrillillä varusteltu lasikota on vapaasti käytössä klo 10-18 Activity Parkin ollessa avoinna. Activity Parkissa sijaitseva 18-väyläinen minigolfrata on helppo pelipaikka perheelle tai ryhmälle. Voitte pelata omilla mailoilla tai vuokrata pelisetin paikan päältä. Minigolfrata on avoinna 1.6 – 21.10.2018 päivittäin klo 10-18.

Sport Resort Ylläs Frisbeegolf  – Ylläsjärvi (luokka AA2) ja Äkäslompolo DiscGolfPark  – Äkäslompolo (luokka AA1) ovat oivia paikkoja frisbeegolfin harrastamiseen. Levin frisbeegolfaus on siirtynyt ison askeleen ylöspäin tunturissa kulkevien väylien myötä. Voit fribata vaikka yöttömässä yössä, sillä radat ovat vapaasti käytössä ympäri vuorokauden. Levin Disc Golf Park World sijaitsee Activity Parkissa Levitunturin länsipuolella ja sen vaihtoehdoista löytyy niin tosipelaajien AAA1-väyliä kuin perheille sopivia B1-väyliä. Levin radoilla voit pelata veloituksetta omilla kiekoilla tai vuokrata ne vuokraamosta. Varustaudu tunturikierrokseen kunnon jalkineilla ja juomapullolla, sillä luvassa on myös kuntoilua.

Kesäisin Levillä on tarjolla sekä lyhempiä maastoretkiä eritasoisille ratsastajille, että yön yli kestäviä vaelluksia. Ratsastusta voi harrastaa myös Ylläksellä ympäri vuoden. Kokopäiväretki vehreässä kesäluonnossa tai kuulaan raikkaassa syyssäässä ovat unohtumattomia kokemuksia. Konijänkän kotieläinpihalla pääset tutustumaan mm. poroihin, kissoihin, koiriin, laamoihin, kameleihin ja strutseihin. Ja tietenkin hevosiin! Pompi jättitrampoliinilla tai touhua puuhapäivillä. Lapsille on tarjolla mm. talutusratsastuksena Menninkäisen polku, joka kulkee halki keijujen ja menninkäisten asuttaman metsän. Kotieläinpiha järjestää myös ratsastusleirejä kesäisin.

Koe Arctic Challenge 21.7. Levillä. 10 kilometriä, 18 estettä, 1 ainutlaatuinen kokemus. Arctic Challenge -haasteet vievät sinut ja parisi tunturin armoille, kiviharkkojen, suon ja kelotukkien keskelle. Arctic Challenge on armoton kokemus, jossa rapa roiskuu ja suo on tehty ylitystä varten. Arctic Challenge sopii kaikille, jotka haluavat kokea, miltä itsensä ylittäminen tuntuu. Haasta siis omat äärirajasi Arctic Challengen muodossa ja ilmoittaudu parisi kanssa mukaan tapahtumaan jo tänään! Yksin ilmoittautuneille etsitään pari osallistuneiden joukosta.