House Kastri

Platanias, Kreeta

Kesäksi Kreetan lämpöön!

House Kastri – Platanias, Kreeta

 • säätiö on vuokrannut 26.5.-8.9.2019 väliseksi ajaksi VR:n työntekijöiden ja eläkeläisten käyttöön loma-asunnon Länsi-Kreetan Plataniaksesta
 • kohteen hintaan sisältyy pyyheliinat, liinavaatteet sekä loppusiivous

Tällainen on House Kastrin loma-asunto
Asunto B1, 75m2

Asunnossa on kaksi makuuhuonetta, joissa erillisvuoteet neljälle ja lisäksi vuodesohvasta saa makuusijan 1-2 hengelle. Huoneistossa on tupakeittiö, kylpyhuone ja neljä parveketta. Varustukseen kuuluu pyykinpesukone, astianpesukone, hiustenkuivaaja, silitysrauta ja -lauta, ilmastointi, ilmalämpöpumppu ja langaton nettiyhteys. Olohuoneessa on pieni takka, jossa on pieni uuni.

Kattoterassi grilleineen ja alakerran pieni sisäpiha ovat yhteiskäytössä. Sisäpihalla on pieni uima-allas aurinkotuoleineen. Lähistöllä on useita pool bareja, joista löytyy lasten altaat ja isot uima-altaat. Rannalle on matkaa noin 650m. Rannalla on myös paikkoja, joista voi vuokrata aurinkotuolin ja samalla saa käyttää uima-allastakin, jos osa perheestä tykkää uida altaassa ja osa meressä.

Huomioi nämä:

 • Huoneistoa saa käyttää maksimissaan kuusi henkilöä.
 • Kyseessä ei ole hotelli, vaan tavallinen taloyhtiö. Muistathan siis noudattaa hiljaisuutta öisin klo 22.00-08.00. Pihan käyttöä suositellaan vain päivisin klo 8.00-20.00. Plataniaksen kylä on täynnä yöelämää sitä kaipaaville.
 • Asunto ei sovellu liikuntaesteiselle, koska se sijaitsee puoli kerrosta sisäänkäynnistä ylöspäin. Lisäksi talo sijaitsee mäen päällä.
 • Huoneisto on savuton, eikä siihen voi tuoda mukanaan lemmikkejä.
 • Asunnon pyyhkeitä ei saa viedä pois asunnosta, joten otathan omat rantapyyhkeet mukaan.
 • Asunnon hintaan eivät sisälly kulutustarvikkeet, kuten wc-paperit, talouspaperit, pesuaineet yms. (Mahdollisesti asuntoon edellisiltä jääneet kahvit, sokerit, pesuaineet, aurinkovoiteet, wc-paperirullat löytyvät kaapeista ja ovat käytettävissäsi).
 • Erillistä korvausta vastaan kohteessa on vuokrattavissa yhdelle lapselle lastensänky tarvikkeineen, syöttötuoli, amme, potta ja rattaat. Laita asiasta viestiä suoraan osoitteeseen raila.jarvelainen@elisanet.fi ja kysy varaustilanne.
 • Tarkempi varustelu ja kohdeohjeet löytyvät tästä.

Ympäristö

Platanias on Hanian rannikon rantakohteista suurin, siellä voit viettää aktiivisen ja vilkkaan loman. Keskustassa on paljon ravintoloita, iltaelämää ja kauppoja. Kymmenen kilometrin pituinen kaunis ranta on välillä valkohiekkainen, välillä punainen, joistakin kohdista matala, ja joissakin kohdissa aallot ovat korkeampia.

 • Plataniaksen pääkadulle ja rannalle on kävelymatka. Pääkadun varrella on kaikki palvelut kuten pankki, ruokakauppoja, posti ja ravintolat, joita yläkylässä myös muutama.

Vaihtopäivä ja avainten nouto

Vaihtopäivä on sunnuntai. Huoneet on luovutettava viimeistään klo 9.00 ja uudet asukkaat saavat asunnon käyttöön klo 12.00. Talossa asuu talonmies/nainen, jolta saa avaimen. Avaimet jätetään lähtiessä huoneistoon. Jos tulet aiemmin perille kuin varauksesi alkaa, voit jättää matkalaukut kohteeseen odottamaan huoneiston vapautumista. Annathan kuitenkin vaihtosiivoukseen siivousrauhan.

Laita tekstiviesti tai sähköposti kohteeseen ja sovi tuloaikasi: +358 40 500 3489/ Raila Järveläinen, raila.jarvelainen@elisanet.fi.

Näin matkustat kohteeseen

Kesäkaudella Helsingistä on suoria lentoja Haniaan sekä Finnairilla että Norwegianilla, lentokentältä matkaa kohteeseen on 35km.

Taksilla matka kestää kohteeseen noin 40 minuuttia, hinta on noin 40€.

House Kastrista (+358 40 500 3489/ Raila Järveläinen) voit halutessasi tilata kuljetuksen kohteeseen. Kuljettaja tulee lentokentälle nimikyltin kanssa ja vie sinut suoraan kohteeseen.

Busseilla pääsee lentokentältä Hanian linja-autoasemalle, josta edelleen Plataniakseen. Siitä on noin kilometrin matka Plataniaksen yläkylään. Plataniaksen kyläaukiolla on aina takseja, joilla kulku ylämäkeen on helpompaa.

Tässä pdf-ajo-ohje lentokentältä perille autoilijoille. Oheisen linkin takaa löytyy video matkasta pääkadulta Yläkylään. Asuinkadulla ei ole nimeä, mutta kohteen koordinaatit ovat 35°30’51.4″N 23°54’42.3″E. Päivisin voi talon eteen pysäköidä, yöksi on pysäköitävä kirkon viereiselle pysäköintialueelle (n.50m), jotta roska-auto pääsee kääntymään kujalla.

Mitä lomakohteessa voi tehdä

Kreeta on Välimeren viidenneksi suurin saari, jossa kohtaavat kolme maanosaa ja viisi merta. Saaren pituus on noin 250 km ja leveys vaihtelee 15-60 km:n välillä, pinta-ala n. 8300 km2. Kreetalla on useita yli 2000 metriin nousevia vuorenhuippuja, korkein niistä Psiloritis 2456m. Asukkaita saarella on noin 620.000, suurimmat kaupungit ovat Iraklion (pääkaupunki), Hania ja Rethymnon.

 • Plataniaksessa on hyvät ostosmahdollisuudet. Täällä on paljon erilaisia liikkeitä, matkamuistomyymälöitä, kukka- ja ruokakauppoja sekä apteekkeja. Plataniaksen toriaukion ympäristössä on paljon ravintoloita ja tavernoja. Hyviä ruokapaikkoja löytyy myös yläkylästä ja niistä on hienot maisemat katsella vaikka auringonlaskua.
 • Jos haluat tekemistä rannalla, voit kokeilla useita vesiurheilulajeja, kuten vesiskootteria, vetovarjoa ja vesiresiinaa. Syvyyksiin kaipaaville on tarjolla sukellusta tai snorklausta. Rannalla voit pelata myös rantalentopalloa.
 • Plataniaksessa voit pelata minigolfia.
 • Voit ostaa paikallisilta toimistoilta erilaisia retkiä esim. kuvankauniille rannoille, vaelluksille, veneretkille yms.
 • Pääset bussilla helposti Botanic Parkiin, jossa on mukava patikoida puiden varjossa. Hyvät kengät jalkaan, sillä polku kulkee ylös ja alas pitkin rinnettä.
 • Vesipuisto Limnoupolis sijaitsee 8 km Haniasta, Omalosin tasangolle (Samarian rotkolle) vievän tien läheisyydessä, Variopetron kylän lähellä. Vesipuiston naapurissa on myös laaja mikroautorata Pista Park vauhdinnälkäisille.
 • Haniassa voit kierrellä mutkikkailla pikkukujilla ja hevosenkengänmuotoisella satama-alueella.  Voit vierailla putiikeissa, trendikkäissä kahviloissa, tavernoissa, kalaravintoloissa ja toriaukioilla. Historiasta kertovat turkkilainen Janitschar-moskeija sekä venetsialaistyylinen linnoitus 1500-luvulta. Haniasta löydät myös arkeologisen museon ja merimuseon.
 • Vesipuisto Limnoupolis sijaitsee 8km Haniasta Omalosin tasangolle vievän tien läheisyydessä. Vesipuiston naapurissa on myös laaja mikroautorata Pista Park vauhdinnälkäisille.
 • Knossos-palatsi on tärkeä minolaispalatsi ja Euroopan ensimmäinen palatsi. Iraklionin kaupungin lähellä Kreetan keskiosassa sijaitseva palatsikompleksi on Kreetan suosituimpia nähtävyyksiä ja Kreetan merkittävin pronssikautinen arkeologinen vierailupaikka.
 • Kreeta on tunnettu monista vaellusreiteistään, erityisesti E4 European Footpath -reitistä. Kreetan länsiosassa sijaitseva Samarian rotko on Euroopan suurin, ja se on suosittu paikka vaellella tai viettää muuten aikaa. Rotko sijaitsee Samarian kansallispuistossa, ja siellä kulkeva polku on noin 16 kilometriä pitkä.
 • Arkadin luostari 1500-luvulta, noin 25 kilometriä Réthymnon kaupungista kaakkoon.
 • Vai on Kreetan suosituimpia retkikohteita, sillä alueen komea palmumetsä on koko Euroopan suurimpia. Rannan palmut ovat myös ainoita kotoperäisiä palmuja koko Euroopassa.
 • Spinalongan autiosaarella voit käydä päiväretkellä. Saarella on hyytävä menneisyys leprapotilaiden eristyspaikkana. Alueella on myös pieni uimaranta ja venetsialaisen linnoituksen rauniot.